уторак, 23. април 2013.

Ako zelis da pronadjes lepotu, zaviri u svoje srce...

"Treba porasti do jednostavnosti." ~Ivo Andric

"Opraštanje je miris koji ljubičica ostavlja na peti onoga ko je zgazi." ~ Mark Tven



Koliko je zaista tesko oprostiti? Oprostiti je vrlo jednostavno ako podjemo od sebe i shvatimo da mi na ovome svijetu nemamo nista. Kao od majke rodjeni, goli smo. Ne moze niko da nas povrijedi ako od njega ne ocekujemo nesto, ne moze niko nista da nam oduzme jer mi zaista nista ne posedujemo. Kada to shvatimo, stvari su mnogo jednostavnije. 

Dobro znana recenica: “Da sam na mjestu tog covjeka, ja bih postupila drugacije”, “Ja nisam kao on i nikada ne bih mogla da budem takva.” – To su samo puste lazi i zablude. Da si na mjestu tog covjeka koga okrivljujes za lose postupanje, onda bi na njegovom mjestu osjecao upravo ono sto on osjeca, imao proslost upravo onu koju on ima, i imao misli reprodukovane tim nacinom njegovog zivota I onoga sto mu je trenutno na dusi, tako da vjeruj mi, uradio bi upravo to sto je i on uradio.

 Losa covjekova osobina jeste da se poredi sa drugima. Da postavlja sebe ispod ili iznad nekoga. S kojim pravom? Ta vasa ljestvica: “On ili ona je meni do clanaka, koljna i sl..”, dragi moji ne postoji. Vi ne vidite potpunu sliku o osobi, ne vidite dobrog i loseg vuka i ne vidite da smo svi mi u osnovi isti. Svako od nas je mogao da bude rodjen kod roditelja koji su cinili sve samo nisu bili roditelji, mogli su da nas siluju, tuku sve do iznemoglosti, da vas tjeraju da kradete i ubijate za njih, tako ste rodjeni, niste znali za bolje. A mogli smo da budemo rodjeni kod imucnih roditelja, cija je dobrota daleko poznata, da nam bude sve na ovom svijetu prinjeto na tacni, i da za bol kuci nikada ne saznamo. Da li bi bili drugaciji? Pustite DNK, pricam o dusi. Vasa je dusa ista u dvije razlicite porodice. A onda odrastete i pocnete da razmisljate svojim mozgom. Ovi iz prve porodice se po prvi put srecu sa ljubavlju, a ovi iz druge se po prvi put srecu sa bolom I izdajom. Kako ce prihvatiti napacena dusa ljubav? Hoce li joj vjerovati, hoce li joj dopustiti da je obuzme? A kako ce se uvijek zasticena od ruznih stvari dusa boriti sa bolom, patnjom, izdajom? Hoce li je to slomiti, hoce li biti jaka? A one su iste… 

I zasto osudjujes tog jadnog covjeka umjesto da mu pomognes? Zapitas li se kada, da je on na tvom mjestu, da li bi bio bolji? On je dobar covjek, samo trebas imati oci(srce) da to vidis cak i kada dobru dusu niko ne vidi. Zelis da budes drugaciji, bolji? Dokazi to tako sto ces vidjeti i traziti ono bolje u ljudima. Sta je tebi potrebno? Da te neko voli, postuje, da ti se divi, da te mazi? On je bas kao i ti. Svi smo rodjeni sa istim potrebama ali smo drugacije vaspitavani i drugacije smo odrastali. Kada budes pozelio na nekoga ruku da dignes sjeti se da je on bas kao i ti i zapitaj se sta bi tebi bilo najpotrebnije da ti neko da u trenutku kada bi se ponasao kao on. I vidjeces, desice se cudo.



Нема коментара:

Постави коментар